Artykuły medyczne, ciekawostki, newsy i porady zdrowotne

Witam na moim blogu! Przeczytasz tu ciekawe artykuły medyczne, zasięgniesz wielu informacji z dziedziny medycyny, dowiesz się, co nowego dzieje się w tej dziedzinie, znajdziesz dla siebie poradę. Zapraszam!

Wpis

niedziela, 27 października 2013

Stewia słodki wybawca łakomczuchów

 

 

Kolejny wybawca łakomczuchów podbija serca, żołądki i kubki smakowe ludzi na całym świecie. Po cukrze trzcinowym, syropie klonowym, przyszedł czas na stewię.

(Stevia) – rodzaj z rodziny astrowatych obejmujący ok. 240 gatunków. Rośliny te występują w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej sięgając na północy po Meksyk i Stany Zjednoczone. Naukowa nazwa rodzaju upamiętnia Pedro Jaime Esteve (zwanego Steviusem) – botanika i medyka z Walencji, zm. 1556.

W skrócie:

  • Stewia to w pełni naturalny słodzik
  • Ma zero kalorii
  • Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
  • Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
  • Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
  • Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
  • Może być długo przechowywany
  • Stewia nie powoduje próchnicy zębów
  • Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
  • Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
  • Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
  • Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
  • Stewia może być uprawiana samodzielnie

Reasumując-same plusy :) Nic tylko kliknąć to cudo w sklepie internetowym lub udać się do najbliższego marketu z półką ze zdrową żywnością.

 

 

Żródła: www.wikipedia.org

           www.stewia.info.pl

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kristinus
Czas publikacji:
niedziela, 27 października 2013 14:17

Polecane wpisy